/ БГНЕС
Оттеглянето на Великобритания от ЕС без споразумение ще бъде катастрофа - хуманитарна и икономическа. Това заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни след днешната среща с британския премиер Тереза Мей.

Много сме загрижени, подобно развитие ще бъде много опасно решение, добави той. ЕП подкрепя постигнатото споразумение с Лондон, то е единствено възможното, заяви Таяни.

Дебат в британския парламент за Брекзит на 14 февурари

Той отбеляза, че ЕС остава отворен за по-тесни бъдещи отношения с Великобритания и би искал задълбочено сътрудничество в отбраната, миграцията и търговията, в борбата с тероризма. Работим за това да се избегне напускане без споразумение, но няма как да предоговаряме постигнатото споразумение. Трябва да говорим, да говорим, да говорим, каза Таяни.

Председателят на работната група на ЕП по въпроса с британското оттегляне Ги Верхофстат, който също участва в днешната среща с Мей, посочи, че няма как да отпадне предпазната мярка за ирландската граница, залегнала в споразумението. Той допълни, че от самото начало на преговорите ЕП е бил готов да направи политическото изявление, съпътстващо споразумението, по-точно и правно обвързващо.

ЕС няма да предоговаря нито споразумението с Лондон, нито предпазната мярка за ирландската граница

Не може да търсим споразумение, което да се крепи на малко мнозинство в парламента в Лондон, необходимо е сътрудничество между британските партии. Подкрепяме предложенията в днешното писмо на Джереми Корбин. Сега е важно да се стигне до британска позиция, подкрепена възможно най-широко, заяви Верхофстат.

Оттегляне без споразумение според нас ще бъде бедствие и за двете страни. Би било безотговорно от страна на някои британски политици да вървят в тази посока и да предпочитат това, каза той.
БТА