Форбс: Путин твърди, че отказал предложение на Порошенко за Донбас
Форбс: Путин твърди, че отказал предложение на Порошенко за Донбас / снимка: БГНЕС

На 19 март руският президент Владимир Путин имал среща с Руския съюз на предприемачите и индустриалците и там те обсъждали темата за руската пенсионна система. Засегната обаче била и друга, по-интересна тема - за Украйна, пише руското издание на американското списание "Форбс".

Срещата е била при закрити врата и онова, което се е говорело на нея, е било с поверителен характер, казва източник, запознат със съдържанието на разговорите.

Путин обяснява защо е действал с твърда ръка в Крим преди година

На срещата Путин разказал, че по време на преговорите в Минск в "нормандски формат", състояли се на 11-12 февруари, украинският президент Петро Порошенко е отправил към него необичайно предложение. Той предложил на Русия да поеме грижата за финансовата сигурност на Донбас. Тогава Путин го попитал дали не е полудял и му казал, че подобно нещо може да стане само ако Донбас влезе в състава на Русия и че докато Донбас си остане част от Украйна, всички плащания трябва да се извършват от украинска страна.

"Полудя ли. На мен Донбас не ми е нужен. Ако и на вас не ви е нужен, обявете го за независим", казал Путин на Порошенко. Тогава Порошенко казал на Путин, че властите на Украйна не могат да направят подобно нещо. Путин му отговорил, че украинските
власти са длъжни да плащат на населението на Донбас пенсии и помощи и да възстановят банковата система
на тази част на Украйна.

По повод на тези информации говорителят на украинското министерство на външните работи Евхен Перебийнис написа в Туитър, че става дума за грешка в превода в публикацията на "Форбс", съобщава сайтът Лента.ру. По време на разговора между Порошенко и Путин бил използван глаголът "убирайтес с Донбас", който не означавал "взимайте си Донбас", а точно обратното ("махайте се от Донбас"), твърди Перебийнис.

Година след анексирането жителите на Крим предпочитат Москва пред Киев

От Кремъл отказаха да коментират публикацията, предаде ТАСС. Говорителят на Путин Дмитрий Песков се ограничи да каже, че "не е много добре участници в поверителна среща да разпространяват после информации за случващото се при закрити врата".

Източник: БТА