/ БТА
Финландия подготвя нов пакет военна помощ за Украйна, каза финландският премиер Петери Орпо на съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски в Киев, предаде украинската новинарска агенция УНИАН.

Зеленски каза, че днешната визита на финландския премиер е била „съдържателна и полезна".

Лидерите на двете държави са обсъдили ситуацията на бойното поле, сигурността и хуманитарното сътрудничество помежду си, а също така приоритетните нужди на Украйна в следващите помощни пакети от Финландия.

Зеленски: Украйна ще сложи край на руската окупация на Крим

„Подготвяме (...) 18-и пакет военна помощ. Той ще включва тежко въоръжение, боеприпаси и други необходими материали", отбеляза Орпо. Той каза, че подробностите ще станат ясни след два дни.

Зеленски засегна и въпроса дали Украйна е готова да приеме от Финландия изтребители Ф-18 (F-18 Hornet), за които се планира да бъдат изведени от експлоатация.

На съвместната пресконференция с Орпо в Киев Зеленски отбеляза, че приоритетни за Украйна остават изтребителите Ф-16 заради тяхното количество, което може да отговори на нуждите на украинските военновъздушни сили. По думите на украинския лидер обаче Киев е готов да получи всякакви типове самолети.

„Ние сме във война (. . .) Вземаме всичко, което ни дават, за да защитаваме нашата държава. Готови сме да се обучим на всичко, което плува и лети. Ако на Финландия не ѝ трябват изтребители Ф-18, дайте ни ги - с удоволствие ще ги вземем", каза Зеленски.

Той отбеляза също така, че Украйна се нуждае от големи количества БТР-и. Този въпрос също е бил обсъден на срещата с Орпо.
Алексей Маргоевски/БТА