Филм за Младич разтърси Сърбия
Филм за Младич разтърси Сърбия / снимкa: БГНЕС

Босненската национална телевизия показа кадри от любителски филмчета, на които е заснет издирваният от Хагския трибунал за военни престъпления генерал Радко Младич.

Филмите обхващат период от 10 години и показват военни обекти в Сърбия, където Младич е живял съвсем спокойно, без да се крие, и където се е срещал с приятели и семейството си. Част от тях  са направени в белградския квартал „Кошутняк", но има и кадри, за които се предполага, че са нови и са направени тази или миналата зима. На тях ясно се вижда как Младич се разхожда с помощта на бастун. Преди време се появиха спекулации, че сръбският генерал е получил мозъчен инсулт и здравословното му състояние е лошо.

Властите в Сърбия твърдят, че не знаят къде се намира бившият военен командир на босненските сърби и отричат той да е пребивавал на територията на Сърбия под тяхна защита.

Според шефа на Националния съвет за сътрудничество с трибунала в Хага Расил Ляич е невъзможно да има снимки от 2008 година на Младич в Сърбия. Той смята, че вероятно кадрите от филма са направени преди 2000-та години или малко след това.

Срещу Радко Младич съдът в Хага е повдигнал обвинения в геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството за ролята му през войната в Босна (1992-1995).