/ Guliver/Getty Images
Facebook ще предостави на американския Конгрес, разследващ евентуална руска намеса в американските президентски избори през 2016 г., информации за реклами, свързани с тази страна и качени в социалната мрежа, предадоха световните агенции, като се озоваха на съобщение на Facebook.
 
"Файненшъл таймс": Путин май си вкара най-нещастния автогол, помагайки на Тръмп

Преди две седмици Facebook разкри, че стотици фалшиви акаунти, вероятни активирани от Русия, са били използвани за закупуване на реклами с цел подхранване на политическото напрежение в САЩ преди и след президентските избори. Оттогава се увеличи натискът Facebook да предостави съдържанието на тези реклами на Конгреса.
 
Вярвам твърдо в демократичния процес и не искам никой да използва нашите средства, за да подкопава демокрацията, заяви шефът на Facebook Марк Зукърбърг.

Facebook разкри финансирана от Русия дезинформационна кампания  

Работим активно с американското правителство в неговото разследване за руската намеса в президентските избори, спечелени през 2016 г. от Доналд Тръмп, допълни той.
Тази сутрин наредих на нашите екипи да предоставят на Конгреса рекламите, които намерихме, добави той.
 
Тръмп: Твърденията за руска намеса в американските избори са "пълна измислица"

Благодарение на вътрешно разследване, което все още продължава, на 7 септември Facebook обяви, че е открил 470 акаунта, които са похарчили общо близо 100 000 долара между юни 2015 и май 2017 г. за публикуването на обяви, които препращат интернет потребителите към страници с фалшиви новини или пък направо съобщават фалшиви информации. Сумата отговаря на закупуването на около 3000 обяви в социалната мрежа.
БТА