/ iStock/Getty Images
При международна полицейска операция по целия свят срещу фалшивите лекарства са иззети около 34 000 фалшиви хирургически маски
Престъпленията нарастват стремително при пандемията от коронавируса, тъй като престъпниците и организираните престъпни групи бързо приспособяват методите си към новата обстановка, според Европол, предаде ДПА.

Установяват се все повече случаи на киберпрестъпност, кражби и фалшификации, предупреждава европейската полицейска служба в публикуван днес в Хага доклад.

Италия отбелязва спад на престъпленията спрямо миналата година заради карантината

Според документа откакто е започнала кризата, значително се е повишила продажбата на фалшиви средства за предпазване като маски, дезинфектанти и лекарства.

Този месец при международна полицейска операция по целия свят срещу фалшивите лекарства са иззети около 34 000 фалшиви хирургически маски, продължава Европол.
Фалшивите лекарства включват антивирусни медикаменти, лекарството срещу малария хлорокин и витамини.

Затвор до 5 години грози вече 52 нарушители на карантината

Директорът на Европол Катрин де Боле заяви, че това е неприемливо. "Подобна престъпна дейност по време на здравна криза е особено опасна и може да изложи на риск човешки животи", добави тя.

Европол предупреждава и за киберпрестъпници, особено сега, когато много хора работят от дома си, където данните и интернет връзката им могат да са по-слабо защитени.

Съвети и добри практики за киберсигурност при работа от вкъщи

Европол очаква стремително увеличаване на случаите на измами. "След началото на кризата измамниците много бързо приложиха някои добре познати похвати и се възползваха от страховете и тревогите на жертвите", се посочва в доклада.
БТА