/ iStock/Getty Images
Европейските членове на Съвета за сигурност на ООН и САЩ призоваха в съвместна декларация Международната организация за гражданско въздухоплаване да проведе спешно разследване за отклоняването в неделя на самолет на Rayanair към Беларус. Призивът бе отправен в края на сесия в Съвета за сигурност, предаде Франс прес.

Според тях това е безпрецедентно и неприемливо събитие и трябва да бъде потърсена сметка на отговорните за това лица, се казва в документа. В него твърдо се осъжда отклоняването на самолета и се изисква незабавно освобождаване на независимия беларуски журналист Роман Протасевич и на неговата руска приятелка София Сапега, задържани и двамата в Минск след пристигането там на отклонения самолет.

Заседанието на Съвета за сигурност на ООН беше във виртуален формат и при закрити врата и бе по призива на Естония, Ирландия и Франция.

Принуждаването на самолета да се приземи заради фалшив мотив застраши въздушната сигурност, се казва още в декларацията. Тези действия представляват крещящо посегателство срещу сигурността на международното гражданско въздухоплаване и срещу европейската сигурност и говорят за крещящо пренебрегване на международното право, се казва още в документа.

Базираната в Монреал Международна организация за гражданско въздухоплаване проведе спешно заседание утре по случая. Беларус твърди, че самолетът е бил отклонен към Минск заради тревога за бомба на борда му.
БТА