Европейският транспорт потъна в хаос след експлозиите в Брюксел
Европейският транспорт потъна в хаос след експлозиите в Брюксел / БГНЕС

Автобусите, трамваите и метрото напълно спряха в Брюксел, където бяха затворени по-рано тази сутрин летището и големите гари. Въведени бяха засилени мерки за сигурност в редица европейски градове след експлозиите тази сутрин, при които са загинали най-малко 13 души и са ранени 35, предаде Франс прес. Белгийските власти повишиха степента на тревога от терористична заплаха до максималното й равнище.

Самоубийствен атентат на летището в Брюксел, има загинали (СНИМКИ/ВИДЕО)

Експлозии и в станция на метрото в Брюксел, има загинали

"В момента цялата ни мрежа е затворена", посочи операторът на обществения транспорт Ес Ти И Би (STIB) на сайта си в Туитър. Международното летище в Брюксел "Завентем" е затворено до утре сутринта 05:00 часа по Гринуич, посочи летището, а големите гари ще останат затворени до нова заповед.

"Останете там, където сте", призова кризисният белгийски център на сайта си в Туитър.

Атентатите отекнаха навсякъде в Европа. Редица големи градове решиха да повишат с една степен мерките за сигурност по примера на полицейската префектура в Париж, която въведе още по-строги мерки на летищата, гарите и в обществения транспорт.

Парижките гари остават отворени, но има засилено присъствие на полиция на Гар дьо нор (Северната гара), откъдето потеглят влаковете за Брюксел. Железопътният оператор Евростар (Eurostar), който обслужва високоскоростната железница между Лондон и Брюксел, отмени всички влакове за днес след експлозиите, разтърсили белгийската столица.

Лондонското летище Гетуик въведе засилени мерки за сигурност след експлозиите на международното летище в Брюксел, съобщи негов говорител. "Сигурността на пътниците и на служителите на Гетуик е абсолютен приоритет за летището. Поради ужасните инциденти в Брюксел, ние увеличихме присъствието на силите на реда и патрулите на летището", посочи говорител на Гетуик.

Полетите от и за Брюксел са отменени.

"Много самолети се пренасочват към летище "Шарльороа", уточни говорителка на дружеството Аеропорт дьо Пари (Aeroports de Paris). Франкфуртското летище, което също повиши мерките за сигурност, се подготвя да приеме полетите, отклонени от Брюксел след двете експлозии, станали тази сутрин на летището в белгийската столица. Първият полет е на Остриън еърлайнс(Austrian Airlines) и вече е насочен към Франкфурт, съобщи говорител на летището.

Повишени мерки за сигурност са въведени и по летищата в Холандия, а по границата с Белгия е засилен контролът, съобщи холандската антитерористична служба, цитирана от Франс прес.

"Вземаме допълнителни мерки от съображения за сигурност. Това означава допълнителни патрулирания на жандармерията на летищата в Схипхол, Ротердам и Айндховен и засилени проверки на южната граница", съобщи службата в сайта си. Засилени са и охранителните мерки в железопътните гари на Холандия, предаде ТАСС, позовавайки се на холандската полиция.

Особено внимателно се следят влаковете до и от Брюксел.

На пражкото международно летище "Вацлав Хавел" са въведени повишени мерки за сигурност във връзка с терористичните актове на летището в Брюксел, съобщи информационната служба на летището в Прага, цитирана от ТАСС.

На пражкото летище са засилени митническите проверки и е увеличен броят на полицейските патрули. За осигуряване на сигурността са пристигнали специалисти със специално обучени кучета, които търсят взривни устройства.

На парижкото летище Роаси-Шарл де Гол са въведени засилени мерки за сигурност, съобщи летищен източник, цитиран от Франс прес.

"Системата за предотвратяване в момента се разполага на всеки от осемте терминала на летището и в двете гари, като влаковете от Брюксел се проверяват, мобилизирани са екипи с обучени кучета", обясни източникът.

Спряха полетите от София за Брюксел

Полетите от София за Брюксел са спрени, съобщи пред журналисти министърът на транспорта Ивайло Московски.

По-ранно днес министър Московски каза, че имаме готовност на чисто оперативно ниво - както в РВД, така и на летищата, ако е необходимо, пренасочени полети да бъдат поети от наши летища.

Източник: БТА