Европейският съд ни осъди заради уволнение на треньорка по плуване
Европейският съд ни осъди заради уволнение на треньорка по плуване / netinfo

Европейският съд за правата на човека осъди България за нарушаване на религиозните свободи заради уволнението на треньорка по плуване с мотива, че членува в протестантска група, предаде Франс прес.

Българската държава трябва да изплати 3000 евро на Калинка Тодорова Иванова, в момента на 57 години. През 90-те години тя работела като треньор по плуване в Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване в Русе и членувала в протестантската група "Слово за живот", която не била призната от българските власти и действала нелегално.

През 1995 г. Иванова била уволнена, след като ръководството на гимназията променило профила на заеманата от нея длъжност.

Съдиите в Страсбург стигнаха до заключението, че Иванова е била уволнена заради религиозната й принадлежност, а не единствено заради променения профил на длъжността й.

През 1995 г. директорът на същата гимназия бил принуден от ресорното министерство да подаде оставка, защото не успял да убеди Иванова и други членове на религиозната група да напуснат ръководеното от него учебно заведение, както и защото толерирал тяхната дейност.