/ iStock/Getty Images
Европейската комисия (ЕК) не поднови разрешението за пестицид, свързан с увреждане на пчелите, като наложи ефективна забрана върху инсектицида тиаклоприд.

"Съществуват опасения за околната среда, свързани с използването на този пестицид, по-специално неговото въздействие върху подпочвените води, но също така свързани с човешкото здраве поради репродуктивна токсичност", гласи изявление на комисаря по здравеопазването Стела Кириакидес.

След 30 април тази година, когато изтича настоящото одобрение, фермерите няма да могат да използват инсектицида, продаван под марките Calypso и Biscaya.

Има ли опасни химикали в цитрусовите плодове?

Комисията базира своята оценка на констатациите на Европейската агенция по безопасност на храните, публикувани през януари миналата година. Институцията подчерта притесненията, че активното вещество е токсично за хората и има твърде голяма концентрация в подпочвените води, каза говорител на ЕАБХ в имейл.

Пестицидът не само убива насекомите, но също така вреди на пчелите, тъй като имунната им система отслабва и по този начин се уврежда тяхното възпроизводство, се казва в доводите.

Заменете препаратите в градината с природни средства

ЕС забрани използването на три така наречени неоникотиноидни пестициди през април 2018 г., които са разрешени да бъдат използвани само в оранжерии.

Франция вече е забранила и общо пет инсектицида, включително в оранжерии.
БГНЕС