/ iStock/Getty Images
Ако имате собствен двор и градина, вие сте от щастливците, които могат да прекарват топлите летни дни и вечери навън. За да имате здрави и силни растения, но без да използвате фосфати и други агресивни и вредни химикали, ето няколко съвета, с които да заместите препаратите:

Препарат от коприва

Това е доста разпространена рецепта за препарат, помагащ за растежа на растенията. Тя възстановява движението на соковете на растенията, помага им да преодолеят стреса и да усвоят по-добре хранителните вещества.

2 килограма прясна коприва се заливат с 20 литра дъждовна вода. Прецежда се и препаратът е готов за употреба. Извлек от коприва се използва и като инсектицид.

коприва
iStock/Getty Images

Оцет

Концентрираният оцет е силен пестицид, който може да ви избави от нежеланите вредители. Той по традиция се използва като био препарат за почистване и дезинфекция, но има широка употреба и в градината. За по-добри резултати може да смесите оцета със сок от прясно изстискан лимон.

Как да превърнем балкона в любимото си кътче за отдих?

Кафени зърна

Кафени зърна могат да ви помогнат в градината. Отделете ги в подходящ съд, залейте ги с вода и ги оставете да постоят на слънце за известно време. След това ги сложете във фурната на температура около 100 градуса и ще имате био тор.

градина
iStock/Getty Images

Сода за пълзящите плевели

Полейте плевелите с вода, след което ги посипете със содата. Плевелът ще започне да умира до 2-3 дни. Опитайте се да бъдете максимално внимателни, тъй като содата може да попадне върху тревата или някое близо засадено растение.

И още:

Как да си отгледаме лимон в саксия?

Растенията, които ще ви помагат да се отървете от комарите (ВИДЕО)

Седем билки, които можем да отглеждаме вкъщи (ВИДЕО)