праскова
праскова / dariknews.bg
Прасковите обичат топлината и слънцето и както всички дървета - виреят на земята. Една праскова в Шумен обаче спокойно си расте на ... 9-ия етаж. Дръвчето е посадено преди 15 години от Иван Кремов

Блокът, в който мъжът живее на ул. "Цар Освободител", има специално предназначени корита на терасите, в които да се садят цветя. Иван Кремов обаче решил, че може да се засее и нещо по-сладко.

Прасковата вече 15 години ражда плодове на балкона на 9-ия етаж
dariknews.bg

"Бяхме на пазара със съпругата ми и видях, че продават дръвчета. Жена ми малко се опъна "Хайде сега, и дърво ще ми сади на терасата". Но аз взех нектарина и обикновена праскова", обяснява как спонтанно му дошла идеята мъжът. 

За да подготви подходящите условия за залесяването, се наложило да качи 100-тина кофи с пръст и да ги изсипе в циментовото корито. Засадил дръвчетата, но обикновената праскова не се хванала. Нектарината обаче не само се хванала, но и пораснала.

Заради климатичните промени ще отглеждаме сливи, киви и смокини

Беше като експеримент. Не съм си мислел, че ще издържи толкова време, казва Иван и отбелязва, че освен на високо, дървото е на северозападната страна на блока, където е доста ветровито. 

Собственикът на най-високата праскова в Шумен полага и грижи за нея. 

Прасковата вече 15 години ражда плодове на балкона на 9-ия етаж
dariknews.bg


Една година имаше болест - къдравост по прасковите, и оттогава през есента и пролетта я пръскам с бордолезов разтвор, казва той и отбелязва, че напролет й прави подрязване, защото иначе ще стане много голяма. 

В Кърджали отглеждат маслини като алтернатива на тютюна

Освен екзотиката, която внася, дървото дава и плод. През август го берем, защото вкъщи обичаме по-твърди праскови, казва Иван. Той раздава и на съседите, които често се интересуват как е дървото.

Домат гигант във формата на сърце отгледаха в Родопите (СНИМКА)

Освен дръвчето на балкона на мъжа има и малка градинка. Люти чушки, джоджен, магданоз, босилек, копър си гледаме и си ги ползваме за готвене, казва Иван. Лятото следобед дървото пази сянка и е много приятно да седнеш не под асмата, а под прасковата, шегува се той. 

Прасковата вече 15 години ражда плодове на балкона на 9-ия етаж
dariknews.bg


Мъжът признава и за друг експеримент от селскостопанско естество, който е провел на терасата си.

През 2015-а стопанин от Каменар се похвали със слънчоглед гигант

Понеже има много гълъби, реших да проверя дали могат да измътят кокоши яйца, както се говори. И излюпиха, разказва Иван.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.