Отново ще се отглеждат маслини в Кърджалийско
Отново ще се отглеждат маслини в Кърджалийско / снимка: DarikNews.bg

Започва втори опит за отглеждане на студоустойчиви маслини на територията на Кърджали и Ивайловград, съобщи на пресконференция директорът на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите в Кърджали доцент Васко Василев. Това ще бъде направено съвместно с испанска корпоративна групировка, в чийто състав влизат 165 кооператива, специализирани в производството на маслини, зехтин и ядки. За производството на маслини местната власт е отпуснала близо 80 декара опитно поле.

Първият опит за отглеждане на маслини в региона претърпя провал. Той беше част от пилотния за България проект за отглеждане на маслини в Кърджали и Крумовград на стойност 440 000 лева. Тогава се очакваше на третата година след засаждането им маслиновите дръвчета да достигнат до 75 процента плододайност, а от един декар да се добиват поне 2000 килограма маслини.

Според доцент Василев причините са много ниските температури, стигнали до минус 20 градуса и човешкият фактор. „Хората, на които се доверихме и които трябваше да отглеждат маслините, ни подведоха. Дадохме им посадъчен материал и в последствие - никакви усилия от тяхна страна. А се оказа, че дори не са ги поливали, какво да чакаме тогава", коментира доц. Васко Василев.