Слънчоглед-гигант расте в Каменар
Слънчоглед-гигант расте в Каменар / netinfo

Слънчоглед-гигант е отгледал пенсионер от разградското село Каменар. В двора на Стоян Николов има десетина корена с ръст над 2,50 м, най-високото растение обаче стърчи доста над тях - 3,86 м.

Мъжът разказва, че засадил декоративни слънчогледи миналата година, за да пазят сянка на пипера, който бил на много слънчево място и прегарял. През това лято обаче слънчогледите отново извисили снаги над лехите със зеленчук. За високия им ръст помогнало и капковото напояване, водата идва от кладенеца в двора, водоизточникът е с дълбочина 16 м.

Слънчогледгигант расте в Каменар
netinfo

Мястото се тори само с птича тор от бройлерите, които възрастният мъж отглежда. Против съм изкуствените торове, защото искам да храня внуците си с хубави зеленчуци, разказва притежателят на слънчогледа-гигант.

Той смята да остави семенцата му на птиците, от високото растение се ползват и пчелите от кошерите на бай Стоян.

Стоян Николов е пенсионер от две години, работил е 35 години в завода за антибиотици в Разград като специалист по автоматизация на производството. Живее в бащината си къща в село Каменар, в градината отглежда различни плодове и зеленчуци, сред рекордите в продукцията му е и домат с тегло 913 грама.

Слънчогледгигант расте в Каменар
netinfo