/ ThinkStock/Getty Images
Липсата на двор и голяма градина не бива да ни лишава от възможността да се радваме на чара на лимоновото дръвче вкъщи. Можем да го отглеждаме в апартамента и на балкона си.

Доказано е, че в стая, в която има саксии с лимони, болестотворни организми не се размножават. Листата на лимона отделят във въздуха 85 различни лечебни вещества, включително камфор и тимол.

Лимонът – безценният плод за тялото и домакинството

За да отгледате лимоново дръвче, трябва да си набавите семена или разсад. А можете и директно да си го купите дръвчето от цветарски магазин.

лимони
ThinkStock/Getty Images

Изберете качествена почва, богата на хранителни микроелементи. Дръвчето трябва да бъде поливано много често, тъй като почвата изсъхва много по-бързо, отколкото когато е засадено директно в земята. Хлорът е вреден за цитрусовите растения и затова хлорираната вода трябва да престои, преди да се използва за поливане.

Лимоновото дръвче трябва да бъде отглеждано на място, което му осигурява достатъчно светлина, за да даде здрави и хубави плодове. Най-благоприятната температура за развитие на лимона е между 18 и 25 градуса. То не понася течение и обича шарена сянка. Не се препоръчва да се мести често, защото ще загине.

Любимите плодове на богатите викторианци

През зимата подхранването се ограничава до минимум. Тор се слага само под формата на воден разтвор, който съдържа 5 г суперфосфат от калиева селитра на 1 л вода.

Плодните дръвчета, отглеждани в саксия, дават по-малко плодове, в сравнение с тези, засадени навън. Но реколтата ще си бъде екологична и лично ваша.

лимони
ThinkStock/Getty Images


И още:

Лимон, мед и канела - здравословната комбинация за зимата (ВИДЕО)

15 причини да пием вода с лимон всяка сутрин

Чинийка с лимон на нощното шкафче прави чудеса

Още неподозирани ползи от лимоните (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук