/ iStock/Getty Images
Близо една втора от жителите на Европейския съюз казват, че изобщо не се занимават с физически упражнения или спорт, става ясно от проучване на Евробарометър, цитирано от ДПА.

Според анкетата, обхващаща всички 27 държави членки на ЕС, средно за общността делът на хората, които не спортуват, е 45 процента. За сравнение, през 2009 г. те са били 39 процента, а през 2017 г. – 46 процента.

От данните на Евробарометър се разбира, че 32 процента от жителите на ЕС се занимават със спорт поне веднъж седмично, а 6 процента – поне пет пъти седмично.

Най-активно спортуващи са хората във Финландия – 71 процента, Люксембург – 63 процента, и Нидерландия – 60 процента. Най-неактивни в това отношение са жителите на Португалия, Гърция и Полша, където съответно 73, 68 и 56 изобщо не правят физически упражнения.

В България 4 процента заявяват, че редовно спортуват, докато 61 процента казват, че въобще не се занимават с такива дейности, сочат резултатите от анкетата.

От допитването става ясно, че активно спортуващите европейци обикновено са мъже, добре образовани, работещи и финансово стабилни.

Децата, които спортуват, са по-щастливи и по-здрави от тези пред десплеите


Проучването сочи, че 49 процента от жените в ЕС изобщо не се занимават със спорт, докато сред мъжете този дял е 40 процента.

Според данните 22 процента от безработните жители на ЕС спортуват поне веднъж седмично. Сред хората на ръководни длъжности този дял е 45 процента.

Поне веднъж седмично спортуват 13 процента от хората, напуснали училище на 15-годишна възраст или по-малки, и 42 процента от тези, които са продължили образованието си до 20-годишна възраст или по-нататък.

Хората, които имат трудности да си плащат сметките, проявяват по-слаба склонност да се занимават със спорт всяка седмица (20 процента), отколкото тези, които нямат или почти нямат подобни пречки (36 процента), показва проучването.

Липсата на време е основна причина, поради която хората казват, че не спортуват (41 процента), следвана от липсата на мотивация или интерес (25 процента).

По време на пандемията от COVID-19 една трета от жителите на ЕС са спортували по-рядко, 18 процента са спрели да се занимават с физически упражнения, 34 процента са продължили да бъдат активни на същото ниво, а 9 процента са увеличили активността си, сочи анкетата.
БТА