Спасителни хеликоптери евакуират хора от круизния кораб, претърпял повреда на двигателя край брега на Норвегия днес, съобщиха полицията и спасителните служби, цитирани от Ройтерс.

Морските спасителни служби съобщиха, че корабът "Вайкинг скай" с около 1300 пътници и екипаж на борда е изпратил сигнал за помощ, тъй като се е приближавал към брега, носен от вълните. По-късно обаче екипажът успял да запали един от двигателите и корабът е закотвен на около 2 км от сушата. Пътниците са издигани един по един от палубата и откарвани по въздуха в близко село, северно от град Молде, на западното крайбрежие на Норвегия.

БГНЕС

Ако трябва да евакуираме всички, ще ни е нужно много време, каза говорител на спасителните служби.

Крайбрежната ивица Хустадвика е известна със суровите климатични условия и плитките води, осеяни с рифове. Норвежкото правителство провежда оценка дали да построи огромен океански тунел под близка планина, за да осигури по-безопасно движение.

БГНЕС

Корабът "Вайкинг скай", построен през 2017 г., е собственост на Вайкинг оушън круизиз, част от група Вайкинг круизиз, основана от милиардера Торстейн Хаген. Според сайта на компанията той е с капацитет 930 пътници.

спасители Норвегия
БГНЕС

В спасителната операция се включиха няколко плавателни съда и четири хеликоптера, а на сушата се подготвят места за настаняване на пътниците. Ветровете са със скорост 38 възела (70,3 км/ч).

БГНЕС

Мобилизирани са всички спасителни екипи в района, включително 60 доброволци от Норвежкия червен кръст.
БТА