/ iStock/Getty Images
Европейската комисия потвърди, че е вероятно Брюксел да се откаже от договора за доставка на ваксини срещу COVID-19,  произведени от френското дружество „Валнева“, предава БТА. Ваксината все още няма одобрение за достъп до европейския пазар, припомня агенцията.

Окончателно решение още не е взето, уточни говорител на Комисията на пресконференция в отговор на въпроси. Той добави, че експертният съвет за борба с пандемията, който включва представители на държавите от Общността и на ЕК, е изразил готовност за отмяна на договора. Предстои производителят да изложи своето становище, като е възможно да му бъде изплатено обезщетение, поясни говорителят.
 
Ваксината на „Валнева“ беше осмата поред, получила предварително одобрение от ЕК. В края на 2021 г. Комисията подписа договор, който предвиждаше доставката на почти 27 милиона дози тази година и до 33 милиона дози през 2023 година. Ваксината бе изготвена по технология, използвана от 60-те и 70-те години на миналия век. Това бе единственият препарат срещу новото заболяване, произвеждан по този начин, поясни по-рано Комисията.
 
БТА