ЕС ще дава дебитни карти на бежанците в Турция
ЕС ще дава дебитни карти на бежанците в Турция / Thinkstock/Getty Images

Европейският съюз обяви намерението си да раздава дебитни карти на бежанците в Турция. Планът е част от мултимилиардното споразумение между Брюксел и Анкара за намаляване на потока от мигранти към Европа.

Раздаването на дебитните карти ще започне през следващия месец и ще обхваща близо един милион души, по-голяма част от които сирийци.

Ердоган обвини ЕС, че не изпълнява обещанията си по мигрантската сделка

„Бежанците, които се нуждаят от хуманитарна помощ ще получат електронни дебитни карти", посочи еврокомисарят по хуманитарна помощ Христос Стилянидис по време на пресконференция в Брюксел. Той допълни още, че картите ще бъдат захранвани с пари всеки месец, като бежанците ще могат да ги ползват свободно.

Стилянидис обаче не съобщи какви суми ще има в картите.

Той посочи, че целият план е на стойност 348 млн. евро и цели да окаже помощ на най-тежко засегнатите, като в същото време ще стимулира и икономиката на районите в Турция с най-голям брой бежанци.

Програмата за дебитните карти е разработена съвместно със Световната продоволствена програма на ООН, турските власти и турския Червен полумесец.

Меркел: ЕС трябва да продължи диалога с Турция

Анкара и Брюксел засилиха сътрудничеството си по мигрантската криза, след като по-рано тази година подписаха съвместно споразумение. В замяна на своята помощ за намаляване на потока от хора към Европа Турция получи ускоряване на членството си в ЕС, както и обещания за визова либерализация, както и финансова помощ в размер на общо 6 млрд. евро.

Източник: БГНЕС