Европейският съюз предупреди Русия да не позволява на хакери да извършват кибератаки и или да разпространяват дезинформация в някои от 27-те страни членки на общността. Предупреждението беше отправено два дни преди парламентарните избори в Германия, предаде Асошиейтед прес.

"Някои държави членки на ЕС наблюдават злонамерени дейности в киберпространството, колективно определени като "Гоустрайтър", и ги свързват с руската държава", заяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

"Подобни дейности са неприемливи, тъй като се опитват да заплашат нашата цялост и сигурност, демократични ценности и принципи и основното функциониране на нашите демокрации", каза той в изявление.

Руски хакери ударили банковия сектор и критичната инфраструктура на Германия

По думите му "ЕС ще се върне към този въпрос на бъдещи срещи и ще обмисли предприемането на по-нататъшни стъпки".

Борел заяви, че атаките са били насочени срещу депутати, правителствени служители, политици, медийни работници и гражданското общество.

ЕС и неговите държави членки "решително осъждат тези злонамерени кибердейности, които трябва незабавно да бъдат прекратени от всички, замесени в тях", каза той.
"Ние призоваваме Руската федерация да се придържа към нормите на отговорното държавно поведение в киберпространството", заяви Борел.

Германски служители по сигурността казаха, че е била извършена кибератака срещу Федералната статистическа служба, която също така има грижа за изборите в утре.
Според говорителя на вътрешното министерство Марек Веде атаката, изглежда, е засегнала сървър, използван за преброяването на населението, а не изборна инфраструктура. По думите му "няма заплаха за провеждането на федералните избори".
БТА