/ iStock/Getty Images
ЕС обяви днес в Анкара отпускането на 325 милиона евро за продължаване на програма за подпомагане на бежанците в Турция от пакет на стойност 3 милиарда долара, обявен през юни, предаде АФП.

"Спешна програма", която от пет години се финансира от ЕС, дава възможност на 1,5 милиона бежанци, живеещи в Турция, да се възползват от месечна помощ за основните си нужди.

Размерът на помощта е 155 турски лири /10 евро/ на месец на човек. Към нея се добавят и тримесечни бонуси в зависимост от броя на членовете на семейството.

Чавушоглу: Турция няма принос за мигрантската криза в Беларус

"Тази помощ е изключително ценна за стотици хиляди семейства, много от които бяха тежко засегнати от пандемията от коронавируса", заяви еврокомисарят по управление на кризи Янез Ленарчич, който днес е на посещение в Анкара, се посочва в съобщение.

Отпускането на тези средства дава възможност за продължаване на програмата за подпомагане до 2023 г. Тази сума е част от пакета от 3 милиарда евро за бежанците в Турция, който бе обявен в края на срещата на Европейския съвет през през юни.

535 милиона евро вече бяха отпуснати за продължаване на действията на ЕС в Турция през 2021 г.

Програмата за подпомагане се реализира в сътрудничество с Международната федерация на Червения кръст и на Червения полумесец и турския Червен кръст.

"Тази подкрепа ще даде възможност на семействата да имат покрив за децата си, да се хранят и да бъдат подпомогнати да преодолеят трудни моменти", заяви Керем Кънък, председател на турския Червен полумесец.

Турция приютява над четири милиона бежанци, главно сирийци.

През март 2016 г. ЕС и Турция подписаха споразумение с цел спиране на притока от мигранти към ЕС, предвиждащо връщане от гръцките острови към Турция на мигранти в нередовно положение. В замяна ЕС се ангажира да приеме сирийци от бежанските лагери в Турция и да предостави два транша по три милиарда евро, за да помогне на Турция за приема на бежанците.
БТА