/ БГНЕС

Турция е невярно представена като участник в мигрантската криза на границата между Полша и Беларус, каза пред полския си колега турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

В телефонен разговор турският и полският външни министри обсъдиха мигрантската криза на границата между Полша и Беларус, съобщи порталът ANwes.

Според турски дипломатически източници, Чавушоглу е казал на Збигнев Рау, че се правят опити Турция да бъде представена като част от проблема, докато в действителност тя не е замесена в този въпрос.

Той изрази съжалението си за "неоснователните обвинения срещу Турция и Turkish Airlines (THY)" и добави, че Анкара отхвърля тези твърдения.

Националният авиопревозвач на Турция Turkish Airlines отрече обвиненията, че е участвал в превозването на нелегални мигранти в Беларус.

Няколко национални и чуждестранни медии съобщиха, че с рейсове на Turkish Airlines в Беларус нелегално са били докарани мигранти.

„Нашата корпорация спазва всички изисквания по сигурността и изпълнява операциите си в сътрудничество с международните власти по време на полетите по цял свят. Информацията в средствата за масова информация не отговаря на истината”, заяви говорител на авиокомпанията.

В няколко западни медии по-рано се появиха съобщения, че ЕС може да въведе санкции срещу Turkish Airlines заради „превозване на нелегални мигранти” в Беларус.

Турският външен министър напомни на своя полски колега, че обществеността трябва да бъде надлежно информирана, когато става дума за подобни твърдения, и покани технически екипи от Полша да дойдат в Турция.

Полша и Европейският съюз обвиниха белоруския президент Александър Лукашенко, че се опитва да отвърне на санкциите на ЕС, като умишлено приема в страната и изпраща мигранти към полската граница.

Държавите от ЕС, граничещи с Беларус – Литва, Латвия и Полша , отчитат от август драматичен скок в броя на незаконните преминавания.

НАТО и ЕС смятат, че подходът на Беларус към мигрантите е усилие за дестабилизиране и подкопаване на сигурността в блока чрез невоенни средства.

Според последните данни на ЕС, досега през тази година 7 935 души са се опитали да влязат в блока през границата Беларус-ЕС, което е рязко увеличение в сравнение с едва 150човека миналата година.

По-рано днес германският външен министър Хайко Маас предупреди, че „никой не може да се измъкне от отговорност, ако участва в мрежа за транспортиране на нелегални мигранти - това е сигнал към транзитните държави, държавите на произход на мигрантите и авиокомпаниите, които превозват мигранти до Беларус".

Той отбеляза, че ЕС няма режим на санкции срещу авиокомпаниите, но отделни държави членки на блока могат да забранят на полети да кацат на техните летища. ЕС вече е предупредил "всички авиокомпании" да не участват в транспортирането на бежанци до Беларус и за свързаните с това ограничителни мерки.

„ЕС ще разшири и затегне санкциите срещу режима на Лукашенко. Ще вземем решение по тях в понеделник (15 ноември). Лицата и компаниите, участващи в насочването на нелегални мигранти, ще бъдат подложени на санкции, и то повсеместно", увери германският външен министър.

БГНЕС