През изминалата нощ е имало много опити на мигранти да преминат полската граница с Беларус, съобщи министърът на отбраната на Полша, цитиран от Ройтерс.

"Не беше спокойна нощ. Имаше много опити за нарушаване на полската граница. От това, което чух, всички нарушители са били спрени", заяви министърът на отбраната Мариуш Блашчак по полското национално радио. Той добави, че 15 хиляди войници са разположени по границата с Беларус.

Заради мигрантите: Литва обяви извънредно положение по границата си с Беларус

Всички мигранти, проникнали във вторник вечерта на територията на Полша, са задържани, допълни министърът на отбраната.

Полша граница
БГНЕС

По данни на граничната служба, границата е била атакувана в районите на Бяловежа и Кринки. Групите са били от по няколко десетки души, като някои от тях са били върнати веднага обратно на територията на Беларус, а други се е наложило да бъдат издирвани. И в двата случая става въпрос за силово проникване, придружено с разрушаване на граничните ограждения.

По оценки на граничната охрана на Полша, от понеделник в непосредствена близост с полската граница има между 2 и 4 000 души, които се опитват да попаднат на територията на Европейския съюз.

Нажежена обстановка: Разположиха военна техника на границата между Полша и Беларус

Полша и други страни от ЕС обвиняват Беларус, че транспортира мигранти от Близкия изток, Афганистан и Африка до своя територия и ги подтиква да отидат на външните граници на съюза, отговаряйки по този начин на европейските санкции, наложени на Минск заради нарушаването на правата на човека.

БГНЕС, БТА