/ iStock/Getty Images
Парламентът на Литва обяви извънредно положение по границата си с Беларус и центровете за настаняване на идващи оттам мигранти.

Мярката влиза сила от днес в полунощ и ще продължи един месец. Тя позволява на граничарите да използват "мисловна принуда", тоест заплахи, и "пропорционално физическо насилие", за да осуетяват незаконното влизане в Литва на мигранти.

Държави от ЕС обвиняват Беларус, че докарва на своя територия мигранти от Близкия изток и Африка и ги подтиква към границите на ЕС. Литовските депутати забраниха придвижването на мигранти в петкилометровата ивица по беларуската граница без разрешение на граничната полиция. Ще бъдат отнемани мобилните телефони на вече влезлите мигранти; на тях е забранено да се събират на големи групи до границата, вкл. в миграционните центрове.

От началото на тази седмица по границата с Беларус са дислоцирани допълнително граничари, войници и полицаи, съобщи днес по националното радио началникът на Службата за гранична охрана генерал Рустамас Любаевас. По думите му те ще стоят в готовност да се намесят при опити за масов пробив на границата.

Беларуски граничари са прехвърлили през изминалата нощ около 500 мигранти от полската към литовската граница, където те са си направили лагер, съобщи регионалният новинарски портал "Делфи", цитиран от ТАСС. Въоръжените граничари са инструктирали хората да се разделят на групи по 20-25 човека и да чакат по-нататъшни указания. От Вилнюс не последва официално потвърждение на публикацията.

Министрите на външните работи на Полша и Литва Збигнев Рау и Габриелюс Ландсбергис призоваха страните от ЕС да проявят солидарност във връзка с миграционната криза, съобщи днес външното министерство във Варшава.
 
БТА