Полша е разположила верига от служители по сигурността и военно оборудване близо до границата с Беларус. Това съобщиха от Държавния граничен комитет (ГПК) на Беларус. От там отбелязват още, че Полша отказва достъп до граничната зона на представители на медиите и международните правозащитни и хуманитарни организации.

Голяма група бежанци атакува границата между Полша и Белаурс в опит да влезе в ЕС (ВИДЕО)

Полските власти от своя страна твърдят за струпване на белоруските военни сили в зоната на концентрация на нелегални мигранти на границата. Според Катажина Зданович, говорител на отдела за гранична охрана в Подляск, звуци от изстрели периодично се чуват и от територията на Беларус.

Освен това тя добави, че беларуските власти довеждат в граничната зона журналисти, които по-късно разказват на местното население за ситуацията „от гледна точка на пропагандата“

Полша граница
БГНЕС

Междувременно премиерът на Полша Тадеуш Моравецки заяви, че безпрецедентната вълна от мигранти, които се опитват да проникнат незаконно на територията на страната му, са заплаха за сигурността на целия Европейски съюз.

„Затварянето на полската граница е наш национален интерес. Но днес на карта е поставена сигурността и стабилността на целия Европейски съюз. Тази хибридна атака на режима на Лукашенко е насочена срещу всички нас. Ние няма да позволим да бъдем сплашени и ще защитаваме мира в Европа заедно с нашите партньори от НАТО и ЕС“, написа той в микроблога си в Туитър.

През последните месеци държавите от ЕС Полша, Латвия и Литва регистрираха хиляди незаконни преминавания на границата с Беларус. Говорителят на правителството във Варшава заяви вчера, че на беларуско-полската граница са се струпали три до четири хиляди мигранти.

ЕС призова страните членки да одобрят нови санкции срещу Беларус

ЕС обвинява Лукашенко, че умишлено изпраща мигранти до границите на ЕС в опит да дестабилизира Европа и да отмъсти за санкциите на ЕС срещу Минск, въведени заради бруталното потушаване на продемократичните протести в Беларус след противоречивото му преизбиране за президент през август 2020 г.

Рамблер/БГНЕС