Полша засили мерките за сигурност по границата си с Беларус след като голяма група мигранти достигна до един от пропускателните й пунктове, предаде Асошиейтед прес, като се позова на официални източници.

Става въпрос за източна граница на Европейския съюз. На видеоклипове, публикувани в интернет, се вижда как мигрантите напредват към граничния пункт Кужница, Североизточна Полша.

Протест близо до границата с Беларус срещу отказа на Полша да приеме мигранти

"Нелегалните мигранти стигнаха до полско-беларуската граница и се опитаха да я преминат", съобщи говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер. Няколко души са били задържани заради нелегален опит да минат отвъд граничната точка.

Според разказите на самите бежанци те се организирали в толкова голяма група, за да изключат насилственото разпръскване от полска страна, както и да привлекат вниманието на международната общност към действията на Полша. Според тях страната не спазва човешките им права, съобщи РИА.

Чужденците искат да влязат в Полша, за да кандидатстват за статут на бежанци в ЕС. Самите те подчертават, че не представляват заплаха за сигурността.

Полша увеличи военните по границата си с Беларус
 

Като "неприемливо" определи НАТО предполагаемото тактическо използване на мигранти от страна на Беларус за оказване на натиск върху ЕС, като заяви, че се опасява от "ескалация" на границата с Полша.

Официален представител на алианса определи използването на мигранти от беларуския режим като "хибридна тактика", което означава комбинирана военно-политическа операция, и заяви: "НАТО е готова да окаже допълнителна помощ на нашите съюзници и да поддържа безопасността и сигурността в региона".