/ iStock/Getty Images
С възгласи "срам" и "никой не е незаконен", полски майки се събраха близо до границата с Беларус, за да протестират срещу отблъскването на деца и други мигранти, опитващи се да преминат в ЕС чрез полско-беларуската граница, предаде АФП.

„Не можем да стоим безучастни, когато децата прекарват седмици в студени, влажни, тъмни гори на полска територия - без храна, напитки и достъп до подслон“, съобщиха организаторите на събитието във Facebook.

Полша увеличи военните по границата си с Беларус

Хиляди мигранти, предимно от Близкия изток, се опитват да пресекат границата от август насам - това е безпрецедентен наплив. ЕС подозира, че Беларус умишлено създава тази мигрантска криза, като изблъсква мигрантите на границата с Полша в знак на отмъщение срещу санкциите на ЕС.

Полша изпрати хиляди войници на границата, построи ограда и въведе тримесечно извънредно положение в непосредствената гранична зона заради мигрантите. Това забрани достъпа на журналисти и служители на правозащитни и благотворителни организации.

Ярослав Качински обвини ЕС в опит за смяна на властта в Полша

Протестиращите, носещи табели с лозунги "Граница на смъртта" и "Бой се от Бога, не от бежанците", призоваха полското правителство да премахне блокиранията на границата, за да могат мигрантите да получат помощ. Граничарите бяха остро критикувани и заради факта, че принуждават мигрантите да се връщат в Беларус чрез т. нар. „отблъскване“.

Протестът се проведе в Михалово - град, който нашумя по-рано този месец заради скандала, който се разрази, когато гранични служители изблъскали група предимно деца и жени мигранти обратно в гората въпреки молбите им за убежище.
БГНЕС