Представители на ООН започнаха да доставят хуманитарна помощ на мигрантите, които от дни стоят на полско-беларуската граница, съобщи РИА Новости.

"Заедно с Беларуския Червен кръст бяха доставени помощи за хората, блокирани на границата“, обяви в Twitter Филипо Гранди, комисар във Върховния комисариат на ООН за бежанците.
Напрегната нощ в Полша: Мигранти прекосиха границата с Беларус

Той подчерта, че сега приоритетът е „предотвратяването на загубата на живот и преместването на хората на по-безопасни места в Беларус“.

Междувременно бе обявено, че генералният секретар на ООН Антониу Гутериш смята, че ситуацията с мигрантите на границата трябва да бъде решена на основата на международното право и не трябва да се превръща в източник на напрежение между страните. Това каза на брифинг официалният представител на генералния секретар на Световната организация Стефан Дюярик.

Урсула фон дер Лайен: ЕС ще разшири санкциите срещу Беларус

Миграционната криза на границата на Беларус с Латвия, Литва и Полша, където мигрантите се струпаха от началото на годината, рязко ескалира на 8 ноември.

Няколко хиляди души дойдоха от беларуска страна до полската граница и не желаят да напуснат граничната зона. Страните от ЕС обвиниха Минск в умишлено ескалация на кризата и призоваха за налагане на санкции. Президентът на Беларус Александър Лукашенко каза, че самите западни страни са виновни за тази ситуация, заради чиито действия хората бягат от войната
БГНЕС/РИА