/ Gulliver/Getty Images, архив
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Европейският съюз възнамерява да разшири санкциите си срещу Беларус, налагайки мерки както срещу физически, така и срещу юридически лица, предаде Ройтерс.

Нажежена обстановка: Разположиха военна техника на границата между Полша и Беларус

Фон дер Лайен, която направи изявлението след среща с американския президент Джо Байдън в Белия дом, каза, че двамата са се договорили да проучат възможността за санкциониране на авиокомпании, улесняващи трафика на хора към Минск.

Напрегната нощ в Полша: Мигранти прекосиха границата с Беларус

Тя заяви, че е имала много ползотворна среща с Байдън, на която е било обсъдено положението на беларуско-полската граница. Според Фон дер Лайен ситуацията на границата между Беларус и Полша не представлява миграционна криза, а опит на авторитарния режим в Минск да дестабилизира своите съседи.

По думите й разговорът с американския президент се е съсредоточил върху международни теми, включително пандемията от коронавируса. Фон дер Лайен подчерта, че въпреки напредъка във ваксинацията трябва да продължи да се проявява бдителност.

Тя каза също, че с Байдън споделят обща позиция, че протоколът за Северна Ирландия трябва да остане в сила. По думите й двамата са обсъдили и темата за инфраструктурата.

Заради мигрантите: Литва обяви извънредно положение по границата си с Беларус

Междувременно Полша информира днес в Брюксел съюзниците си от НАТО за мигрантската криза на границата си с Беларус, която според алианса е причинена от Беларус и е недопустима. Това заяви представител на НАТО, цитиран от Ройтерс, след среща, протекла при закрити врата.

"Съюзниците дадоха ясно да се разбере, че Беларус носи отговорността за кризата и употребяването от режима на Лукашенко на мигранти като хибридна тактика е нечовешко, незаконно и недопустимо", каза представителят.

"НАТО е готова да окаже допълнителна помощ на нашите съюзници и да поддържа безопасността и сигурността в региона", продължи той.
БТА