/ БГНЕС
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи като „изнудване“ хода на руския гигант „Газпром“ да спре доставките на някои европейски клиенти, но увери, че блокът работи върху координиран отговор на ескалацията от страна на Москва, предава Reuters.
 
Миналата седмица „Газпром“заяви, че е прекъснал доставките за Полша и България заради отказа за заплащане на синьото гориво в рубли. Това е най-тежкият отговор на Москва досега на санкциите, наложени от Запада заради конфликта в Украйна, припомня агенцията.
 
„Съобщението на „Газпром“, че едностранно спира доставката на газ до клиенти в Европа, е поредният опит на Русия да използва газа като инструмент за изнудване“, подчерта Урсула фон дер Лайен.
 
„Това е неоправдано и неприемливо. И това още веднъж показва ненадеждността на Русия като доставчик на газ“, допълни председателят на ЕК.
 
Фон дер Лайен бе категорична, че ЕС е подготвен за подобен сценарий и ще продължи работата си, за да гарантира алтернативни доставки на природен газ. Правилата на ЕС изискват от всички страни да имат план за действие при извънредни ситуации, за да се справят със сътресения в доставките на горивото. Газовото хранилище в ЕС в момента е запълнено на 32%.
 
Освен това ЕС работи върху координиран отговор на ескалацията от страна на Русия, каза Фон дер Лайен, а специалната координационна група на Блока от представители на националните правителства и газовата индустрия ще се срещне в сряда сутринта за заседание.
 
Министерството на климата на Полша заяви по-рано през деня, че енергийните доставки са сигурни и не е необходимо да се ограничава подаването за потребителите.
 
Брюксел потърси общ отговор от страните от ЕС на искането на Русия за плащания в рубли, след като през март президентът Владимир Путин издаде указ, с който предлага на купувачите на енергия да открият сметки в „Газпромбанк“, за да извършват плащания в евро или долари, които след това ще бъдат конвертирани в рубли.
 
Комисията каза, че компаниите трябва да продължат да плащат във валутата, договорена в договорите им с „Газпром“ - 97% от които са в евро или долари - и че плащането в рубли може да наруши санкциите срещу Русия.
 
Според анализатори проблемът с плащането в рубли рискува да разцепи единния фронт на Блока срещу Русия заради войната в Украйна, ако някои страни демонстрират готовност да плащат в рубли.
 
Освен това все още не е ясно дали компаниите, изпращащи евро на „Газпромбанк“ за конвертиране в рубли, са получили потвърждение, че техният депозит в евро ще отбележи приключването на транзакцията, както предложи ЕС.
 
„ЕС трябва колективно да откаже да играе играта на Русия“, призова енергиен експерт от Института „Жак Делор“, добавяйки, че ако една страна изпрати рубли, други може да последват примера й, за да се опитат да избегнат прекъсване на доставките.
 
„Най-големият риск, който виждам сега, е този от фрагментация на ЕС, в случай че някои купувачи се съобразят с искането на Русия, а други не“, отбеляза Симоне Талиапиетра, старши изследовател в базирания в Брюксел мозъчен тръст Bruegel.
 
Европейските страни трябва да се съсредоточат върху спешни мерки за ограничаване на използването на газ, като например чрез намаляване на използването на отопление и климатици, за да запазят доставките преди настъпването на следващата зима, призовават още експерти.
 
Миналата седмица в интервю за германското издание BILD министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки призова за „повече решителност от Европа“, за да стане по-малко зависима от руските енергийни доставки, и предложи налагането на „наказателни мита“ върху вноса им в Общността.
 
„Ембарго само по себе си не е достатъчно. Трябва също да попречим на Путин да продава кървавия си петрол с отстъпки на други страни, например на Индия“, подчерта Моравецки, без обаче да посочва други конкретни държави.
 
В интервюто за BILD полският премиер призова и за въвеждането на наказателни мита на ЕС върху вноса от Русия.
 
„Полша ще подаде заявление до Европейската комисия за налагане на мита в размер от 25 до 35% върху руския петрол, природен газ и въглища“, обяви Моравецки. „Всеки, който се придържа към ембаргото, трябва да плаща за по-скъп втечнен природен газ или петрол от други източници. Това ще бъде справедливо, само ако вносът на руски енергийни носители е значително по-скъп“, категоричен бе министър-председателят на Полша.
 
Reuters, BILD