ЕС критикува Турция заради Кипър
ЕС критикува Турция заради Кипър / netinfo

Европейската комисия предупреди Турция да ускори политическите реформи и поиска незабавно и пълно отваряне на турските пристанища за кипърски кораби, предаде ДПА.

В доклада за напредъка на Анкара по пътя на присъединяване към ЕС Европейската комисия даде ясно да се разбере, че Анкара има да измине дълъг път преди да изпълни стандартите на ЕС.

Но комисията не отправи ясна препоръка за това дали да бъдат прекъснати преговорите за присъединяване с Турция, оставяйки взимането на решение по този въпрос за срещата на лидерите от ЕС в Брюксел в средата на декември.

Като ключова критика ЕК посочи, че Турция продължава да отказва достъп до своите пристанища на кораби, плаващи под флага на Република Кипър, създавайки пречка за свободната търговия.

Позицията на Анкара е в противоречие със законовите й задължения да не прилига дискриманация по отношение на страните от ЕС и не може да се свърже с икономическия бойкот на ЕС за турската част на Кипър, се казва в доклада.

Европейската комисия отбеляза също, че Турция не е постигнала напредък по нито един аспект от нормализиране на двустранните отношения с Република Кипър.

Като други ключови забележки ЕК отбелязва продължаващото политическо влияние, упражнявано от турските въоръжени сили.

Комисията изтъква, че високопоставени военни представители продължават да изразяват мненията си по вътрешно и външнополитически въпроси, включително Кипър и светските принципи, както и по кюрдския въпрос.

Европейската комисия обръща внимание, че не е постигнат напредък в укрепване на парламентарния контрол върху военния бюджет и разходи.

Комисията призовава за промяна на член 301 от турския наказателен кодекс, който криминализира обида към турската национална идентичност.

Комисията отбелязва, че този член е причина за сериозни безпокойства и може да допринесе за създаване на атмосфера на автоцензура в страната.

През последните години в турското общество се засили цялостен открит дебат по широка гама въпроси. Въпреки тази тенденция, свободата на словото в съответствие със стандартите на ЕС все още не е гарантирана от сегашната законова рамка, предупреди комисията.

В доклада се посочва, че трябва допълнително да бъде укрепена независимостта на съдебната система, като се отбелязва, че все още има случаи на изтезания и малтретиране.

Положението с човешките права в Югоизточна Турция буди особени безпокойства, се казва в доклада по повод населените с кюрди райони.

Европейската комисия отбелязва, че немюсюлманските религиозни общности също са изправени пред ограничения.

Комисията посочва, че макар да има закони за защита на правата на жените, прилагането им остава предизвикателство.

Комисията предупреждава, че продължават случаи на престъпления в името на честта и самоубийства на жени , дължащи се на влиянието на семейството.

В доклада бе избегнато да се призове за прекъсване на преговорите с Турция с ЕС във връзка с нерешения въпрос за отношенията на Анкара с Никозия.

Финландия, която председателства сега ЕС, заяви, че ще се опита през следващите седмици да постигне компромис, позволяващ отварянето на кипърското турско пристанище Фамагуста в замяна на решение от страна на Турция да отвори някои свои пристанища за кипърски кораби.

Лидерите от ЕС, които ще се съберат на среща на върха в средата на декември в Брюксел, ще трябва да вземат решение дали да продължат преговорите с Турция или да ги прекъснат, най-малкото по главите за търговия и транспорт, свързани с проблема за Кипър, отбелязва ДПА.