/ iStock/Getty Images
ЕС и САЩ споделят целта до края на следващата година 2/3 от световното население да бъде ваксинирано против COVID-19. Това съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на пресконференция след съвместна среща с президента на САЩ Джо Байдън, в която участва и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Мишел добави, че ЕС и САЩ създават съвместна работна група за разгръщане на производството и доставката на ваксините. Фон дер Лайен отбеляза, че работни групи ще заседават и по въпросите за квотите за производство на алуминий и стомана, както и за развитие на търговията и технологиите.

По думите ѝ отношенията ЕС-Русия постоянно се влошават. Бихме искали отношенията с Москва да бъдат по-предвидими. ЕС е против нарушенията на международното право и човешките права, бихме искали да ограничим опитите на Русия да омаловажи ЕС и да работим заедно по въпроси като общественото здраве, добави тя.

Фон дер Лайен заяви, че ЕС ясно е изразил това становище пред Байдън, който отпътува този следобед от Брюксел за Женева за среща с руския президент Владимир Путин.
БТА