ЕС и Черна гора подписаха споразумение за стабилизиране и асоцииране
ЕС и Черна гора подписаха споразумение за стабилизиране и асоцииране / снимка: БГНЕС
Споразумение за стабилизиране и асоцииране между Европейския съюз и Черна гора бе подписано в рамките на заседаващия Съвет по общи въпроси и външни отношения на Съюза на равнище външни министри.

От страна на Европейския съюз документът бе подписан от председателстващия Европейския Съвет Луиш Амаду – външен министър на Португалия и от комисаря по разширяването Оли Рен, а от черногорска – от премиера на Черна гора Желко Щуранович.

Споразумението за стабилизиране и асоцииране се приема вече като типов документ в отношенията на Европейския съюз със страните от Западните Балкани, които искат да бъдат приети за пълноправни членове на Съюза.

Подобни споразумения вече подписаха Хърватия, Албания и Македония. Преговори за подобно споразумение се водят между Европейския съюз и Сърбия. Очакванията са то да бъде прието до края на тази година, но това ще зависи от степента на сътрудничество, оказвано от Белград на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия в Хага.

След подписването българският вицепремиер и министър на външните работи Ивайло Калфин изрази голямо задоволство от подписването на споразумението. „Радвам се, че бе намерен компромис по спора за изписването на еврото на кирилица и Черна гора не стана неволен негов потърпевш", каза той пред български и чуждестранни журналисти.