/ iStock/Getty Images
Преговорните екипи на институциите на ЕС са постигнали споразумение за нови правила по въпросите на климата, са съобщили представители на Европейския парламент и на Съвета на ЕС пред ДПА рано сутринта в сряда.

Това отваря пътя целта за намаляване на емисиите от парникови газове с поне 55 процента да бъде записана в европейското законодателство.

Представителите на правителствата на 27-те страни-членки, на Европейския парламент и на Европейската комисия са постигнали споразумение след месеци на безплодни преговори.

ООН: 2020 година е била сред трите най-топли години, регистрирани някога

Новата цел е значителен скок в сравнение с настоящата цел за намаляване на емисиите с 40 процента спрямо нивата от 1990 г.

"Това е ключов момент за ЕС и силен сигнал към света: нашият ангажимент към климатично неутрален Европейски съюз ще направлява нашите политики през следващите 30 години. (Това са) и положителни новини преди Деня на Земята", написа в Twitter заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, който отговаря за въпросите
на климата. "Това е добър ден за хората и за планетата", допълни Тимерманс.

Споразумението е постигнато от политическите представители на институциите, но трябва да бъде одобрено от правителствата и парламентите.

Зелените в ЕП са изразявали резерви към споразумението, но няма да имат достатъчно гласове сами да блокират приемането на законодателството.
БТА