Ердоган: Примирието в Сирия помага на Башар Асад
Ердоган: Примирието в Сирия помага на Башар Асад / БГНЕС

Примирието за прекратяване на огъня в Сирия подпомага властите в Дамаск, начело с президента Башар Асад. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, говорейки пред представители на регионалното ръководство.

„Ние, разбира се, подкрепяме прекратяването на огъня в Сирия", каза той. „Но сме много загрижени за това, че споразумението е насочено към подпомагане на режима на Асад и не се прилага към опозицията", допълни турският президент. Той смята, че позицията на САЩ, Русия, Иран и ЕС е нечестна".

„Нещо повече, ангажирайки се с примирие, трябва да се вземат предвид интересите на Турция, тъй като страната е най-засегната от случващото се в Сирия", каза още държавният глава.

Турската армия бомбардира интензивно райони в Северна Сирия

Турският президент също така смята, че силите на сирийските кюрди трябва да бъдат изключени от мирното споразумение в Сирия, също както джихадистите от „Ислямска държава" (ИД) и Фронта „Ан-Нусра".

„Ако прекратяването на огъня не важи за „Ислямска държава" и Фронта „Ан-Нусра", то „PYD-YPG" също трябва да бъдат изключени като терористична група, каквато представляват", заяви Ердоган, имайки предвид Демократичния съюз на сирийските кюрди (PYD) и свързаните с него Народни отряди за защита (YPG).

Турция обвини кюрдски организации за атентата в Анкара

Анкара открито воюва с кюрдите, като бомбардира техни позиции в Северна Сирия, тъй като ги смята за свързани със забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК), припомня БГНЕС.

Споразумението за спиране на огъня в Сирия ще влезе в сила на 27 февруари в полунощ местно време. Спирането на бойните действия обаче няма да се отнася за групировката "Ислямска държава" и Фронта "Ан Нусра", сирийския клон на Ал Кайда. Ще продължат военните действия, включително въздушните удари на сирийските въоръжени сили, руската армия и предвожданата от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава", "Ан Нусра" и други групировки, обявени от Съвета за сигурност на ООН за терористични организации