Реджеп Ердоган
Реджеп Ердоган / БГНЕС
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган назначи за свой единствен заместник Фуат Октай, предадоха световните агенции. Октай бе съветник в канцеларията на премиера - пост, който бе премахнат с промените в конституцията, отбелязва ДПА. ТАСС посочва, че това е първият вицепрезидент в историята на Турция. Докато страната бе парламентарна република, такъв пост не съществуваше.

Ердоган встъпи в длъжност, Турция става президентска република

На референдум, произведен през април миналата година, турците гласуваха за сериозно увеличаване на правомощията на президента. Новото турско правителство, което бе представено от държавния глава на пресконференция в столицата Анкара, включва 16 министри, отбелязва ДПА. Зетят на Ердоган - Берат Албайрак, който досега бе министър на енергетиката е новият министър на финансите.

Радев: единственият президент в ЕС, присъствал на встъпването в длъжност на Ердоган

Реджеп Ердоган
БГНЕС

Министерството на енергетиката и природните ресурси бе оглавено от Фатих Дьонмез, който до този момент бе ресорен първи заместник-министър. Хулуси Акар, досега началник на генералния щаб на турските въоръжени сили, е новият министър на отбраната. Министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу запази своя пост. Ердоган остави още министрите на вътрешните работи Сюлейман Сойлу и на правосъдието Абдюлхамит Гюл.

По-рано днес турският президент положи клетва за нов мандат на поста, с продължителност пет години, след като бе преизбран с над 52 процента от гласовете на произведените на 24 юни предсрочни избори.

Реджеп Ердоган
БГНЕС

БТА