/ БГНЕС
Ключът на добрите отношения с Турция изключва намеса във вътрешните работи на България, коментира президентът Румен Радев в Анкара. Той е единственият президент на държава членка на ЕС, който присъства на церемонията по встъпване в длъжност на Реджеп Тайип Ердоган като президент на Турция.

Президентът Радев прие поканата за среща с Реджеп Ердоган
 
„Неведнъж съм обръщал внимание върху недопустимата намеса на Турция в българските избори и нашите религиозни дела, но убеден съм, че ненамесата във вътрешните работи е основата на това, така необходимо на всички ни, добросъседство. Тук съм, защото уважавам избора на турския народ и очаквам същото от страна на нашите съседи“, посочи още Румен Радев.

Радев: България не дава, но и не приема уроци по демокрация

"Моят стремеж е да градя отношения на взаимно доверие и уважение с всички президенти на всички наши съседни страни. Нека не забравяме, че в днешните реалности и особено в нашия регион, добросъседството играе ключова роля за опазването на мира и стабилността", каза българският държавен глава.

По негови думи Турция е най-големият търговски партньор на страната ни извън Европейския съюз. "След катастрофалния провал на енергийната ни политика, тя се превръща в решаващ фактор по отношение надеждността на нашата енергийна сигурност като доставки и цена на газ за България", посочи Радев.
 
Той изрази надежда, че с турския си колега ще работят в дух на добросъседство, взаимно уважение и партньорство.