/ БГНЕС
Президентът Радев прие поканата за среща с Реджеп Ердоган
96729
Президентът Радев прие поканата за среща с Реджеп Ердоган
  • Президентът Радев прие поканата за среща с Реджеп Ердоган
Президентът Румен Радев се съгласи да се види с колегата си Реджеп Ердоган, но предлага това да се случи по време на Срещата на Ввърха на НАТО през юли в Брюксел. Поканата към Радев дойде от турския президент заедно с поздравленията по повод 3 март.
 
Наскоро президентът Румен Радев заяви, че няма намерение да присъства на срещата между европейските лидери и турския му колега Реджеп Ердоган във Варна.
 
Радев: България не дава, но и не приема уроци по демокрация

"Аз никога не се натрапвам там, където не съм канен. Но е много важно ролята на България в тази среща да не се свежда до домакина, който разнася шербет. А България, и аз това го очаквам от премиера, да постави към Ердоган тези въпроси, на които отдавна чакаме отговор - за гаранция за ненамеса на Турция в нашите вътрешни работи, в нашия изборен процес, за ненамеса в духовния живот на нашите български мюсюлмани, за компенсациите на тракийските бежанци", коментира тогава държавният глава.
 
В прессъобщението на Радев се казва, че е съгласен да се види с Ердоган, но предлага това да се случи в Брюксел по време на предстоящата през юли среща на върха на НАТО. Според нашия държавен глава там ще могат да бъдат обсъдени възможностите за сътрудничество между двете страни.