Румен Радев
Румен Радев / БГНЕС
За нас в България НАТО остава изключително важна организация за защита на сигурността на държавите членки и за гарантиране на стабилност извън границите на алианса, заяви президентът Румен Радев на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, след като двамата разговаряха в централата на пакта в Брюксел.

Радев: Сигурността на европейските граждани започва от сигурността на външните граници на България

Самият факт, че аз в ролята на български президент в своята първа визита в чужбина посещавам главната квартира на НАТО, показва значението на НАТО за България като организация на споделени ценности и на споделени отговорности за колективната сигурност и отбрана, посочи Радев. Подкрепяме усилията на НАТО за отбрана и възпиране и смятаме, че България е част от тези усилия, заяви българският президент.

Румен Радев на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг
netinfo

Радев след среща с Туск: Поставих въпроса за сигурността на нашата граница

Ще правим занапред всичко необходимо, за да гарантираме общия принос за колективната отбрана и сигурност. За последните три години НАТО претърпя сериозна адаптация, България е част от нея и този процес ще продължава, защото така изисква международната обстановка в момента, каза президентът Румен Радев.

Той е уверил генералния секретар, че България ще положи максимални усилия, за да постигне решенията от Уелс за достигане на 2 процента от БВП на разходите за отбрана.

Отношенията НАТО - Русия

На въпрос смятат ли, че е време за облекчаване на санкциите срещу Русия и в по-общ план трябва ли НАТО да се стреми към подобряване на взаимоотношенията с Русия предвид на желанието на президента Тръмп за сътрудничество срещу тероризма, Румен Радев каза, че нарастването на отбранителния и възпиращ потенциал на НАТО трябва да върви заедно със задълбочаване на диалога с Русия - за избягване на конфронтация, на неразбирателство и за снижаване на риска.

Както и президентът Тръмп сподели, основните заплахи днес са международният тероризъм, борбата срещу "Ислямска държава". Тези заплахи няма как да бъдат преодолени, ако не се обединят усилията на НАТО и на Русия - и в Близкия изток, и в борбата срещу глобалния тероризъм, посочи Радев.

Йенс Столтенберг приветства президента Радев в Главната квартира на НАТО, припомняйки и приноса му на предишната длъжност като командир на българските ВВС. Знам, че ще останете ангажиран с НАТО и с общата ни сигурност сега, в новата ви роля като президент, посочи Столтенберг.

Генералният секретар отбеляза променящата се среда за сигурност, по-настъпателната, по думите му, Русия, тероризма, кибератаките и хибридната война. НАТО, по думите му, отговаря, увеличавайки присъствието си както на югоизточния фланг на алианса, така и в балтийските държави и в Полша.

Засилваме присъствието си в региона на Черно море с пакет от различни мерки на суша, по вода и във въздуха, отбеляза Столтенберг. Генералният секретар припомни необходимостта от увеличаване на разходите за отбрана, приветствайки действията в тази посока на България.

Йенс Столтенберг отново изтъкна, че НАТО не иска и не търси конфронтация с Русия, нито нова Студена война. Ответните ни мерки са премерени, прозрачни, отбранителни по характер. Но изпращат ясен сигнал, че сме заедно, че всички съюзници са готови да се защитават взаимно, каза Столтенберг.

Българският президент на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг
netinfo

БТА