Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че почти всички скандинавски страни са се превърнали в "гнезда на терор“ и повтори заплахата си да блокира членството в НАТО на Финландия и Швеция, ако двете страни не спазят обещанията, дадени на Анкара във връзка с тероризма, предаде агенция Ройтерс.

Ердоган: Подписването на меморандума с Швеция и Финландия за НАТО е "дипломатическа победа" за Турция

Финландия и Швеция подадоха молби за членство в НАТО в отговор на нахлуването на Русия в Украйна, но се сблъскаха със съпротивата на Турция, която обвини двете страни, че подкрепят групировки, които Анкара смята за терористични, припомня агенцията.

Миналия месец трите държави подписаха споразумение за отмяна на ветото на Анкара в замяна на ангажименти в борбата с тероризма и износа на оръжие.

Заради закъснение от 40 секунди: Ердоган изнерви Путин (ВИДЕО)

Говорейки пред репортери по време на полет от Техеран, Ердоган заяви, че почти всички скандинавски страни, включително Норвегия, са се превърнали в "гнезда на терор", като добави, че съюзниците в НАТО - Германия, Нидерландия, Франция, Италия и Великобритания, също позволяват на групировки, които Турция смята за терористични организации, да се движат свободно, информира Ройтерс, като цитира текст, разпространен от турското президентство.
БТА