Ердоган плаши ЕС с излизане от миграционното споразумение, ако не отпаднат визите
Ердоган плаши ЕС с излизане от миграционното споразумение, ако не отпаднат визите / снимка: Guliver/Getty Images, архив

Турция няма да предприеме бъдещи стъпки в осъществяването на споразумението за реадмисия на мигранти с Европейския съюз, ако не бъде постигнат напредък по въпроса за визовата либерализация за турските граждани, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Мнозинството в ЕП подкрепя отпадането на визите за турците, но не сега

"Ако преговорите са ползотворни, добре. Ако не, тогава ще трябва да се предприемат стъпки в турския парламент и законът за прилагането на споразумението за реадмисия няма да бъде ратифициран", заяви Ердоган, като запита "защо искате критерии от нас", предаде ДПА.

Анкара се съгласи да вземе обратно бежанци, които са използвали нейната територия като трамплин, за да стигнат до Европа, в замяна на визова либерализация за турските граждани, но германският канцлер Ангела Меркел каза, че безвизовият режим няма да бъде приложен от 1 юли, защото критериите не са изпълнени.

Ердоган обвини Европа, че загърбва демокрацията

ЕС настоява Турция да стесни законовата дефиниция на тероризма на фона на обвинения, че законът се използва, за да оправдае репресии срещу политически опоненти или журналисти, които критикуват правителството. Ердоган заяви, че подобни промени не предстоят.

Говорейки на хуманитарната среща на ООН на високо равнище в Истанбул, Ердоган заяви също, че средствата, обещани от ЕС в условията на миграционното споразумение с ЕС, все още не са отпуснати.