Ердоган обвини Европа, че загърбва демокрацията
Ердоган обвини Европа, че загърбва демокрацията / Guliver/Getty Images

Докато Брюксел настоява Анкара да смекчи антитерористичния си закон в замяна на освобождаването на турските граждани от визи, турският президент Реджеп Ердоган обвини европейските страни, пострадали от атентати, че „загърбват демокрацията и свободите".

Турският премиер потвърди, че се оттегля

"Онези, които ни критикуват, в крайна сметка загърбиха демокрацията и свободите, когато бомбите започнаха да избухват на тяхна земя", каза Ердоган в реч в Югоизточна Турция.

Той се противопостави на изисканото от Брюксел преформулиране на турския антитерористичен закон.

"Ние ще вървим по нашия път и вие - по вашия", каза той.

Привикаха холандския посланик в Турция заради карикатура на Ердоган

Реформата е едно от 72-те условия, които Турция трябва да изпълни, за да паднат визите за турските граждани - задължително изискване, което Анкара постави, за да приложи споразумението за мигрантите.

Европейската комисия даде през седмицата зелена светлина за тази мярка при условие, че Турция изпълни в срок всички критерии.

Ердоган подаде жалба срещу комик, който го иронизира

"Ще бъда кратък. По въпроса за визите: нека онези, които искат Турция да промени антитерористичния си закон, да премахнат палатките, опънати от терористите пред вратите на Европейския парламент", подчерта днес Ердоган, вероятно имайки предвид акция на кюрдските активисти пред Съвета на Европа.

Източник: БГНЕС