Мнозинството в ЕП подкрепя отпадането на визите за турците, но не сега
Мнозинството в ЕП подкрепя отпадането на визите за турците, но не сега / Guliver/Getty Images

Мнозинството в Европейския парламент подкрепи принципно предложението на Европейската комисия за отпадане на визите за турските граждани, но едва когато всички необходими условия бъдат изпълнени.

Холандското председателство на Съвета на ЕС настоя, че предложението за въвеждането на безвизов режим с Турция "не е подарък за (президента Реджеп) Ердоган", а стъпка в обща полза. Има нужда от още време за изпълнение на условията, пред Турция остава още много работа, заяви представител на председателството.

ЕК предложи да отпаднат визите за Турция

Еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос посочи, че турските власти са поели ангажимент до края на юни да изпълнят всички необходими изисквания. Трябва да запазим оптимизма си, че това е възможно, коментира той.

Групата на Европейската народна партия подкрепи отпадането на визите едва когато ЕК потвърди, че Турция е отговорила на всички изисквания. Групата приветства предложението за въвеждането на механизъм за преразглеждане на безвизовия режим и определи това като възможност за задействането на "аварийна спирачка".

Социалистите и демократите изразиха известни опасения от премахването на визите. Турция е много важна за решаването на миграционната криза, но това не означава да й даваме обещания, преди да е изпълнила условията. Остават за решаване открити въпроси, преди ЕП да подкрепи предложението на комисията, посочиха от групата.

Давутоглу: Освобождаването от визи е жизненоважно за Турция

Европейските консерватори и реформатори настояха Турция да не получава привилегировано отношение. ЕК трябва да отчете влошената обстановка по въпроса със свободата на изразяване в Турция, не може да бъдат прилагани двойни стандарти, посочиха от групата.

АЛДЕ отбеляза, че по принцип подкрепя отпадането на визите. Либералите настояват Турция да бъде оценена по заслуги, а не на основата на сделки. Според либералите Ердоган се опитва да изнудва ЕС, защото европейците са слаби и разделени, а това е така, защото националните правителства в ЕС не могат да се споразумеят за обща политика за убежището.

Европейската обединена левица коментира, че ЕС е държан като заложник от Ердоган. Групата заяви, че принципно подкрепя отпадането на визите, но не е готова да си затваря очите за събитията в Турция.

Вижте ключовите точки на споразумението за миграцията между ЕС и Турция

Групата на Зелените отбеляза, че зачестяват все повече гоненията срещу всеки, който критикува Ердоган. Не можем да налагаме нищо на Турция, но ЕС не трябва да подминава постоянното нарушаване на основните права. Колкото и да искаме отпадане на визите, не може по този начин да подкрепяме авторитарната власт на Ердоган и да разчитаме на Турция за охраната на външните ни граници, добавиха представители на групата.

Становището на евродепутатите от "Европа на свободата и пряката демокрация" е, че споразумението ЕС-Турция за миграцията е незаконно. Според групата "Европа на народите и свободата" това споразумение е диктат, а Ердоган шантажира ЕС. От тази група изразиха опасението, че е възможно десетки милиони турци и азиатци, придобиващи турски паспорти, да дойдат в ЕС. Според тях Ердоган играе с картите, които институциите на ЕС са му дали, и е създал заплахата, от която обещава да избави Европа.

Източник: БТА