Давутоглу: Освобождаването от визи е жизненоважно за Турция
Давутоглу: Освобождаването от визи е жизненоважно за Турция / БГНЕС, архив

Освобождаване на турските граждани от визи е от жизнено значение за Турция, заяви турският премиер Ахмет Давутоглу, цитиран от Франс прес, на обща пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел, председателя на Европейския съвет Доналд Туск и заместник-председателя на ЕК Франс Тимерманс в турския град Газиантеп.

"Въпросът за освобождаването от визи е жизненоважен за Турция", каза Давутоглу и изрази увереност, че Европейският съюз ще направи необходимото "това да стане, както е обещало турското правителство на народа си".

Вижте ключовите точки на споразумението за миграцията между ЕС и Турция

"Турция изпълни всичките си ангажименти от сделката за мигрантите, включително издаването на разрешителни за работа на бежанците", каза Давутоглу, цитиран от Ройтерс, отричайки твърденията, че сирийци са били връщани в своята раздирана от война родина против волята им.

"Турция е най-добрият пример в света какво трябва да е отношението към бежанците", заяви Доналд Туск, който говори на пресконференцията след Давутоглу.

"Никой няма право да поучава Турция какво би трябвало да прави", добави той.
Очаква се Брюксел да се произнесе за отменянето на визите за турците в началото на май. Този въпрос обаче не подлежи на преговори за Анкара, която засили натиска и заплашва да се оттегли от споразумението за бежанците, ако то не се прилага, отбелязва АФП.

Турция ще приеме обратно десетки хиляди, а не милиони бежанци

В понеделник Давутоглу предупреди, че от Турция не може да се иска да спазва споразумението повече, ако европейците не изпълнят обещанието си за визите до края на юни.

Източник: БТА