/ БТА
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и унгарският премиер Виктор Орбан днес се срещнаха в Будапеща, за да обсъдят въпроси около енергийната сигурност и члеството на Швеция в НАТО, предаде Франс прес. 

Парламентите на Унгария и Турция все още не са ратифицирали документите за присъединяване на скандинавската страна към алианса, а Анкара дълго време налагаше вето и промени позицията си едва миналия месец, припомня АФП. 

Законодателните органи на двете страни в момента са във ваканция. "Може да се върнем към този въпрос по време на есенната сесия", заяви унгарският външен министър Петер Сиярто след консултациите. "Разбрахме се да поддържаме контакт", допълни той. 

Освен това двамата лидери са се разбрали да засилят двустранното си сътрудничество си в сферата на енергетиката. Унгария вече получава големи дялове от доставките на руски газ по тръбопровода "Турски поток", отбелязва АФП.  

Будапеща и Анкара ще задълбочат и "стратегическото си партньорство". Очаква се Ердоган и Орбан да направят официално изявление по тази тема по време на визита на турския президент в Унгария, насрочена за декември.

Посещението на турския лидер е част от поредица дипломатически срещи, организирани от Орбан по повод Световното първенство по лека атлетика, което бе открито в вчера в Будапеща.

Сред другите високопоставени гости, с които Орбан се срещна днес, бяха президентите на Сърбия, Азербайджан, Киргизстан и Туркменистан.

Сиярто приветства "тясното сътрудничество между Централна Азия и Западните Балкани", което според него е особено важно предвид енергийната криза.
Николай Велев/БТА