Виктор Орбан
Виктор Орбан / Gulliver/Getty Images
Унгарският премиер националист Виктор Орбан изрази подкрепа за френския президент Еманюел Макрон, чиито неотдавнашни коментари за Китай предизвикаха критики в Европа и САЩ, съобщи Франс прес.

"Френският президент търси потенциални партньори и не си създава врагове, което е близко до унгарската позиция", заяви лидерът пред радиостанция, близка до унгарското правителство. "Ние европейците трябва да се съобразяваме със собствените си интереси, а не с интересите на другите", добави той, като подчерта, че "трябва да се запитаме дали американските интереси съвпадат с тези на Европа". 

Макрон предизвика критики, особено от страна на Полша и Литва, като в края на държавното си посещение в Китай заяви, че Европа не трябва автоматично да следва позицията на САЩ или Пекин в случай на конфликт относно Тайван. Той вече беше предизвикал полемика като през юни 2022 г. за твърдението, че Русия не трябва да бъде "унижавана", за да се намери дипломатически "изход", когато руснаците и украинците сложат оръжие.

"Той е единственият европейски лидер, способен да проектира мисленето си в исторически план", заяви Орбан, който укрепва отношенията си с Москва и Пекин въпреки критиките на западните си партньори.
Асен Георгиев/БТА