/ БГНЕС
Европейският парламент подкрепи споразумението за свободна търговия между Европа и Канада, известно като СЕТА.
По време на заседание в Страсбург евродепутатите одобриха договора с 408 „за“, 254 „против“ и 33 въздържали се. Приемането на текста беше посрещнато от бурни аплодисменти. Те контрастира с протеста пред сградата на парламента по време на заседанието му. В него се включиха около 700 души, част от които блокираха и входа към сградата, преди да бъдат премахнати от полицията.

Парламентарното одобрение позволява временното прилагане на СЕТА да започне най-рано следващия месец.

ЕС и Канада подписаха търговското споразумение СЕТА

„Този документ ни позволява да извлечем икономически и геополитически изгоди, да задълбочим икономическите си взаимоотношения (с Канада – бел. ред.), да утвърдим нашата търговия и нашите ценности, да укрепим съвместното партньорство“, каза преди гласуването еврокомисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом.

о
БГНЕС

Споразумението между ЕС и Канада за свободна търговия беше подписано на 30 октомври в Брюксел. То предвижда отпадане на 99% от митата между двете страни и предвижда специален режим на предварително действие, който позволява влизането му в сила преди ратифицирането му от всички 28 страни членки на съюза.

Н
БГНЕС

Според европейските лидери споразумението е победа на световната търговска система, която е заплашвана от новия американски президент Доналд Тръмп, който неведнъж се е изказвал против аналогичното на СЕТА споразумение между САЩ и ЕС – ТПТИ.
От своя страна противници на сделката я определят като потенциална опасност за здравето, върховенството на закона и икономическото състояние на страните от съюза.
БГНЕС