/ БГНЕС

На 6 декември ще се проведе срещата на върха ЕС-Западни Балкани в албанската столица Тирана.

Президентът Румен Радев пристигна в Албания

В нея ще участват председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателят на Съвета на Европа Шарл Мишел, президентът на Франция Еманюел Макрон, канцлерът на Германия Олаф Шолц, премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис, премиерът на Унгария Виктор Орбан, премиерът на Италия Джорджа Мелони, канцлерът на Австрия Карл Нехамер, премиерът на Белгия Александър Де Кро, президентът на България Румен Радев, премиерът на Хърватия Андрей Пленкович, президентът на Кипър Никос Анастасиадис, министър-председателят на Чешката република Петър Фиала, премиерът на Дания Мете Фредериксен и други.

Срещата в Тирана е продължение на срещите на върха ЕС - Западни Балкани в Порто Карас (Гърция, 2003 г.), София (България, 2018 г.), Загреб (Хърватия, 2020 г.), Бърдо при Краню (Словения, 2021 г.) и Брюксел (Белгия, 23 юни 2022 г.). 

Бели маратонки, пиперлив език и вратовръзки на калинки: Еди Рама е лошото момче на балканската политика

Домакин на срещата, която има за цел да възобнови процеса на разширяване на ЕС, ще бъде албанският министър-председател Еди Рама.

По думите му сбирката в Тирана тази седмица е доказателство за засилените геостратегически интереси на ЕС в региона на Западните Балкани по време на войната на Русия в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Стратегическото партньорство и развитието на политическия диалог между ЕС и страните от Западните Балкани, предизвикателствата пред сигурността, миграционният натиск, борбата с тероризма и организираната престъпност ще бъдат във фокуса на лидерите. Акцент в дискусиите ще бъде поставен и върху преодоляването на негативните социалноикономически последици от войната в Украйна и задълбочаващите се енергийна и продоволствена криза.