/ БТА

Президентът Румен Радев пристигна в Тирана, където утре ще участва в Срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани

В рамките на посещението държавният глава ще се срещне с представители на българското национално малцинство в Албания и с официални лица от Европейската банка за възстановяване и развитие, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Еди Рама осъди „дискриминационната” реторика на Лондон

В българската делегация е и служебният министър на външните работи Николай Милков. 

Срещата на високо равнище ЕС – Западни Балкани ще се състои на 6 декември. Стратегическото партньорство и развитието на политическия диалог между ЕС и страните от Западните Балкани, предизвикателствата пред сигурността, миграционният натиск, борбата с тероризма и организираната престъпност ще бъдат във фокуса на лидерите. Акцент в дискусиите ще бъде поставен и върху преодоляването на негативните социалноикономически последици от войната в Украйна и задълбочаващите се енергийна и продоволствена криза, посочват от прессекретариата на президента.

България, Румъния и Гърция обсъдиха общи приоритети за региона

Събитието е продължение на срещите на върха ЕС - Западни Балкани в Порто Карас (Гърция, 2003 г.), София (България, 2018 г.), Загреб (Хърватия, 2020 г.), Бърдо при Краню (Словения, 2021 г.) и Брюксел (Белгия, 23 юни 2022 г.).