Най-малко 31 души са загинали при експлозия в ресторант в северозападния китайски град Инчуан, предаде АФП, цитирайки Синхуа.

"Изтичане на втечнен петролен газ е причинило експлозия по време на работа на ресторант за барбекю", предаде държавната информационна агенция Синхуа за взрива и добави, че още седем души са "подложени на всестранно спасително лечение".

Според агенцията още седем души получават медицинска помощ, като един от тях е в "критично състояние".

Други двама са получили тежки изгаряния, двама са с леки наранявания, а двама са с драскотини, причинени от летящи стъкла.

Кадри на държавната телевизия CCTV показват повече от дузина пожарникари, работещи на мястото, докато димът излизаше от дупката във фасадата на ресторанта.
Стъклени парчета и други отломки затрупаха тъмната улица, на която се намират и редица други заведения за хранене и развлечения.
 


Експлозията около 20:40 ч. (12:40 ч. по Гринуич) вчера е станала в ресторант Fuyang Barbecue в жилищен район в центъра на Инчуан, столицата на автономния район Нинся.
Това се случи в навечерието на тридневния празник на Фестивала на лодката дракон, когато много хора в Китай излизат навън и общуват с приятели.

Китайският президент Си Дзинпин "поиска да се положат всички усилия за лечение на ранените и да се засили контролът и управлението на безопасността в ключови отрасли и области, за да се защитят ефективно животът и имуществото на хората", съобщи CCTV.

Министерството на извънредните ситуации съобщи, че местните противопожарни и спасителни служби са изпратили на мястото на инцидента над 100 души и 20 автомобила след взрива.

Местните власти "незабавно поискаха да се организират всеобхватни усилия за издирване и спасяване, да се окаже подходяща помощ на ранените и да се намалят жертвите, доколкото е възможно", заявиха от министерството.
 
БГНЕС